W Rosyjskiej kuchni możemy spotkać wiele tradycyjnych, oryginalnych
i niepowtarzalnych napojów. Jednym z najpopularniejszych jest zbiteń. Był on przygotowywany na bazie gotowanego roztworu z miodu, chmielu, cynamonu, goździków, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej i liścia laurowego. Zbiteń pito tylko na gorąco, działał on rozgrzewająco w mroźne zimowe wieczory. Dodatkowo, ten gorący miodowy napój miał działanie uspokajające, poprawiał nastój, pomagał zasnąć, wzmacniał odporność
i sprzyjał długowieczności. Do momentu pojawienia się w Rosji herbaty, zbiteń był jedynym gorącym napojem, przygotowywano go w samowarach. W XVII i XIX w., kiedy to cieszył się on największą popularnością, można go było kupić u tzw. sbiteńszczyka.
Warto podkreślić, że Rosjanie pili zbiteń praktycznie zamiast wody, a zwłaszcza rano. Obecnie może on być spożywany na gorąco albo na zimno. Gorący działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, zaś zimny pomaga zaspokoić pragnienie w bani bądź w upalny letni dzień.
Źródło: http://www.everlive.ru/traditional-russian-beverages/
Brak komentarzy